Uzun zamandır yapmayı planladığım;görüntüsüyle lezzetiyle tam not alan harika bir hamur işi tarifi..Geleneksel çay gnlerine yakışır diyebilirim.. puf puf yumuşacık oluşu ve pratikyapımı sayesinde hazır yapımlarının yüzüne bakmazsınız :)
Yıllardır yapımı zor sanırdım.Meğer en az zaman alan pratik tariflerden biriymiş.Çevremdeki herkesin çok beğendiği bu lokumun;
Malzemeleri;Yarım paket yaş maya veya 1 çora kaşığı kuru maya,1 su bardağı ılık su,2 su bardağı ılık süt,1 su bardağı sıvı yağ,2 çorba kaşığı toz şeker,1 tatlı kaşığı tuz,aldığı kadar un
içi için;1 kase haşhaş ezmesi (Marketlerin çoğunda satılmaya başlandı) 1çay bardağına yakın sıvıyağ 1 kase ceviz,1 tatlı kaşığı(silme) tarçın,1 çay kaşığı yenibahar
Bir kabın içine haşhaş koyup sıvıyağla ınceltelim iyice ezelim baharatlarını ve son olarak da cevizini ilave edip karıştıralım.
Yapılışı; Yoğuracağımız kabın içerisine mayayı(ben kuru maya kullandım) toz şekeri ve ılık suyu koyalım ve mayanın erimesini sağlayalım.5 dakika dinlenmeye bırakalım.Sonrasında sırayla ılık sütümüzü sıvıyağımızı koyalım.Azar azar unumuzu ve tuzumuzu ilave edelim.Ele yapışmayan bir hamur elde edelim.Hamuru merdaneyle açabilirsiniz ama hiç gerek kalmıyor ben elle açtırdım.Hamur ne çok ince olacak ne de çok kalın.Üzerine hazırladığımız haşhaşlı karışımdan bol miktarda sürüp her tarafına yayılmasnı sağlıyoruz ve rulo şeklinde sarıyoruz.2-3 parmak kalınlıda kesip dik olacak şekilde yağlı kağıt serilmiş fırın tepsısıne yan yana diziyoruz
.Ben yuvarlak kek kalıbını kullandım ..Hem yerleştirmesi daha pratik hem de güzel bir görüntüsü oluyor..Fırını 60 derecede ısıtıp yerleştirelim ve 10 dakıka kabarmalarını sağlayalım.Sonra fırını 170 derece ayarlayıp lokumlarımızın üzeri kızarana kadar pişirelim.. Afiyet olsun ..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder