Cevizin faydaları saymakla bitmiyor;A vitamini deposu olan ceviz zihin yorgunluğuna,kemik ve dişleri güçlendirmeye karşı büyük yarar sağlıyor ama en önemlisi,beynimiz için çok değerli bir besin kaynağı olması.
Gümüş iyonu içeriyor ki bu çok önemli;vücudumuzda gümüş iyonuna ihtiyaç duyan tek organ beynimiz.Cevizin damar koruyucu,ishal kesici cildi temizleyici,siğil giderici ,tümör engelleyici özelliklerinin olduğu belirlenmiştir.Kan pıhtılaşmasını önler,karaciğer fonksiyonlarını düzenler. bağışıklık fonksiyonlarını korur ve anormal antikor oluşumunu engeller.
Taze cevizde yüzde 5-6 oranında C vitamini bulunduğunu söyleyen uzmanlar kuru cevizin de bol miktarda C B1,B2,A VE E vitaminleri içerdiğini belirtiyor. Ceviz mide,bağırsak, böbrek ve deri rahatsızlıkları gibi birçok hastalığa iyi geliyor. Damar tıkanıklığı ve şeker hastalığı mide gazını giderme ,grip kolesterol yüksekliği sisndirim sistemi bozukluğuna faydalı.Soğuktan korunmak,yorgunluk ve bitkinliğe karşı zehirlenme gibi durumlarda da yararlı.
Cevizin yapraklarından elde edilen juglon maddesinin eczacılıkta kan temizleyici ve kuvvet verici oalrak kullanıldığını belirten uzmanlar şeker hastalarına ceviz yaprağını kaynatıp içmelerini öneriyor. Ceviz yaprağı ve kabukları kaynatılıp balla karıştırılıp içildiğinde,kansızlık kanı temizleme kalbi güçlendirme ishali ve dizanteriyi kesme,sinir sistemini güçlendirme etkileri yapıyor
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder